The Battle of the Sexes

James Erskine & Zara Hayes

 

Dokumentti vuonna 1973 pelatusta tennisottelusta vie kuin varkain amerikkalaisen 1950- ja 60-lukulaisen seksismin sekä siitä kummunneen naisten vapautusliikkeen historiaan. Tämän kulttuurisen murroksen symboliksi noussut The Battle of the Sexes -nimellä kulkenut peli oli aikanaan valtava mediatapaus ja se on edelleen kaikkien aikojen katsotuin tennisottelu.

 

Kentällä kohtasivat Bobby Riggs, entinen tennistähti ja Wimbledon-voittaja sekä Billie Jean King, yksi kaikkien aikojen parhaista naispelaajista. Riggs kunnostautui aktiiviuransa jälkeen tunnettuna sovinistina ja julkisuustyrkkynä, joka mielellään julisti naisten kuuluvan makuuhuoneeseen ja keittiöön. Samalla Riggs meuhkasi naisten urheilun olevan niin surkealla tasolla, että hän voittaa kenet tahansa naisen.

 

King puolestaan uhmasi urallaan uraauurtavasti urheilun rakenteellista epätasa-arvoa, palkkioeroja ja naisurheilua väheksyviä asenteita. Inspiroiva tarina viihdyttää, ja katsojan on helppo valita puolensa ja kannustaa suosikkiaan voittoon – vaikka lopputuloksen jo tietäisikin.

 

Turkka Ylinen

 
 

USA / UK 2013. NonStop Entertainment

 

Käsikirjoitus/Script: James Erskine, Zara Hayes * Kuvaus/DOP: Joel Devlin * Leikkaus/Editor: Adam Recht * Pääosissa/Cast: Billie Jean King, Bobby Riggs * Kopion lähde/DCP Source: NonStop Entertainment * Kieli/Language: English * Kesto/Duration: 83 min * Ikäraja/Age limit: 7