Venus in Fur

Roman Polanski

 

Käsikirjoittaja-ohjaaja Thomas (Mathieu Amalric) etsii pariisilaisessa teatterissa naispääosan esittäjää Leopold von Sacher-Masochin novelliin perustuvaan näytelmään Venus in Fur. Kun Thomas on jo melkein luopunut toivosta, ilmestyy teatteriin purkkaa jauhava hötkyilijä Vanda (Emmanuelle Seigner), joka on sattumoisin samanniminen kuin näytelmän päähenkilö. Nimestään huolimatta hän on kaikkea muuta kuin mitä Thomas etsii, mutta kun Vanda viimein saa taivuteltua ennakkoluuloisen ohjaajan antamaan mahdollisuuden koe-esiintymiseen, on Thomas ällikällä lyöty. Vulgaarin ulkokuoren alta paljastuukin aistikas ja pääroolia tarkasti tulkitseva näyttelijätär. Harjoitukset kehittyvät intohimoiseksi roolileikiksi ja valtapeliksi, jossa on vaikea erottaa kumpi ohjaa.

 

Roman Polanskin kamarielokuva Venus in Fur on terävä ja leikkisä sovitus David Ivesin samannimisestä näytelmästä. Naispääosaa näyttelevä Emmanuelle Seigner, Polanskin vaimo, pitää katsojan visusti otteessaan suurenmoisella roolisuorituksellaan, jättämättä kuitenkaan Amalricia varjoonsa.

 

Veera Anttonen

 
 

France / Poland 2013. Nordisk Film.

 

La Vénus à la fourrure
Käsikirjoitus/Script: David Ives, Roman Polanski, based on the play by David Ives and the novel by Leopold von Sacher-Masoch * Kuvaus/DOP: Pawel Edelman * Leikkaus/Editor: Hervé de Luze, Margot Meynier * Pääosissa/Cast: Emmanuelle Seigner, Mathieu Amalric * Kopion lähde/DCP Source: Nordisk Film * Kieli/Language: French, German, subtitles in English * Kesto/Duration: 96 min * Ikäraja/Age limit: 12