Tuuli nousee

Hayao Miyazaki

 

Studio Ghiblin perustajavelho antaa unelmille siivet. Hayao Miyazakin kymmenes Ghibli-teos on kuvaus 20- ja 30-lukujen Japanista ja nuoresta lentokonesuunnittelijasta, joka kieltäytyy luopumasta unelmistaan.

 

Tarinan sankari Jiro Horikoshi on Miyazakin luomus, jonka perustana on aikanaan maailman parhaana hävittäjäkoneena tunnetun A6M:n eli ”Zeron” visionäärisen suunnittelijan elämä.

 

Paul Valeryn runosta nimensä saanut Tuuli nousee lienee Miyazakin henkilökohtaisin elokuva. Lentäminen on aina ollut ohjaajalle keskeinen teema. Laputa ja Liikkuva linna ovat täynnä lentämisen iloa. Uutuuden sisarteos Porco Rosso kertoi lentäjäsankarista, jonka kaltaiseksi likinäköinen Jiro ei voi tulla. Siispä hän suunnittelee ja unelmoi.

 

Tuuli nousee on myös huikaiseva romanssi. Maa järisee kirjaimellisesti, kun Jiro kohtaa ensi kertaa Naokon. Miyazaki sijoittaa kohtaamisen vuonna 1923 lähes koko Tokion tuhonneen Kanton maanjäristyksen aikaan. Vuosia myöhemmin nuoret kohtaavat uudelleen ja päätyvät yhteen.

 

Hayao Miyazaki on ilmoittanut julkisesti, että Tuuli nousee on hänen viimeinen elokuvansa. Mikäli näin käy, meillä on syytä iloita huikean uran upeasta joutsenlaulusta. Tuuli nousee kertoo ennen kaikkea unelmien vaatimasta uskalluksesta. Valeryn runositaatti kuuluu kokonaisuudessaan ”Tuuli nousee – on uskallettava elää”.

 

Mika Siltala

 
 

Japan 2013. Cinema Mondo

 

Kaze tachinu
Käsikirjoitus/Script: Hayao Miyazaki * Kuvaus/DOP: Atsushi Okui * Leikkaus/Editor: Takeshi Seyama * Pääosissa/Cast: Hideaki Anno, Miori Takimoto, Hidetoshi Nishijima, Masahiko Nishimura, Steve Alpert * Kopion lähde/DCP Source: Cinema Mondo * Kieli/Language: Japanese, subtitles in Finnish & Swedish * Kesto/Duration: 126 min * Ikäraja/Age limit: 7